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Building & Land Development Division
Parks, Planning and Resources Department

3600 - 136th Place Southeast .
Bellevue, Washington 98006-1400

TO: Greg'Kipp | ~ George McCallum
Lisa Pringle Harold Vandergriff
Gary Kohler ' Lisa Lee
Terry Brunner Ken Dinsmore
'Kyle Evans .
FM: Jerry Balcomw l‘z«‘hi,ﬁ
RE: inutes of the June 92 Code Interpretation Meetin
Présent: George McCallum, Harold Vandergriff, Heidi Koch, Ken
Dinsmore, Gordon Thomson, Henryk Hiller
1. Is the storage of inoperable motor vehicles on a residential

- use,

lot for personal use regulated by the code?

There is no code section dealing specifically with the storage
of "inoperable" vehicles on a residential lot for personal

However, depending upon the condition of the vehicles or

the way in which they are stored, that storage is or may be
prohibited in certain situations, including the following:

(a)

(B)

(€)

(D)

If the vehicles meet the criteria for "junk vehicles" in
K.C.C. 23.10.020, their storage may be abated and their
removal required under Chapter 23.10.

If the vehicles are considered "wrecked" automobiles,
their storage would be permitted only in zones in which
"automobile wrecking yards" are permitted (K.C.C.
21.04.100, 21.04.105, 21.36.030(I)). :

Vehicles may not be parked or stored in any required

yard, open space or landscaped area unless specifically
authorized in accordance with Section 21.51.050 or
Chapter 21.58 (see K.C.C. 21.50.060(B) (5)).

Even if vehicles are stored in areas that are not
required yards, open space or landscaped areas, there are
limitations on access to those areas. No internal aisles
or roadways are permitted in required yards, open spaces,
or landscaped areas unless authorized under Section
21.51.050 or Chapter 21.58, and driveways cannot cross
required yards or landscaped areas except to provide
access between the off-street parking facilities and the
street providing access to the site (see K.C.C.
21.50.060(B) (5)). Any other use of required yards or
landscaped areas as a driveway or roadway would not be
permitted.
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(E) Private garages as accessory structures in the RS zone
(and other zones referring back to this provision) must
be designed to accommodate not more than four cars
(K.C.C. 21.08.030(C)). As a result, it would not be
permissible to store more than four vehicles in any
single accessory private garage.

Note that (C), (D), and (E) above would apply to the parklng or
storage of operable as well as inoperable vehicles.
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