
 

 

 

  
 

 
 

 

 

 

DECISIONS / INTERPRETATIONS 
of the Chief Plumbing Inspector 

 Decision No. 04-003 
 Date: June 15, 2014 

 Subject: Permit Requirements for Espresso Stands 
 Code / Section: 2003 UPC Section 103.0 

Decision. Espresso stands which are constructed on-site shall require a plumbing 
permit. This shall apply to such stands where an approved potable water source other 

than from the water purveyor (such as bottled water systems) is provided and/or the 
drain system is not directly connected to the side sewer. The potable water source and 
the method of drainage disposal shall be acceptable to the food program of the 
Environmental Health division. 

Background. Espresso stands that are constructed on-site will often involve the 
installation of water piping or tubing, drainage materials and fixtures, and water 
heating equipment. Such equipment must meet minimum code requirements, such as 

water distribution materials approved for potable water, fixture and drainage 
connections, and safety devices for water heating equipment. 


